dinsdag 2 maart 2010

workshop Ien Rappolt

Afgelopen zaterdag heb ik een garenmapje gemaakt o.l.v. Ien Rappolt uit Vledder. Ien weet heel erg veel over de levende textielculturen van de niet Chinese Dong en Miao volken in bergdorpen in het Zuid-Westen van China. Regelmatig reist zij naar dat gebied om van de vrouwen in de dorpen de traditionele kunst van het  borduren en patchwork te leren.
Mijn garenmapje op de foto is gemaakt van een lap indigo geverfde en met o.a. ossenbloed gekalanderde katoen. Het bandje is door DONG vrouwen geweven en het binnenwerk is ( zeven kleine en grotere vakken ) gevouwen van door de DONG vrouwen gemaakt handgeschept papier. 
Het was een leerzame en verrassende dag, mede doordat Ien op een heel fijne en onderhoudende manier verteld over haar belevenissen in China. 
Aan het eind van de dag toonde ze ons nog prachtige geborduurde doeken en kleding en heel bijzondere indigo geverfde en geplooide rokken/rokstukken.
Ook in China gaat de traditie langzamerhand verloren, jonge meisjes dragen hun traditionele hes of jak dan bijvoorbeeld op een spijkerbroek of een fel gekleurde polyester rok uit de fabriek.  

2 opmerkingen:

marjolijn zei

Wat een mooi mapje heb je gemaakt Ina. Ik heb laatst een cursus Miao vouwen gedaan. Dat was ook een feest, vooral hoe Ien vertelt over de Miao en de Dong. Ze wonen trouwens in Zuidwest China (scheelt een paar kilometer, hahaha), maar het zijn echte bergvolkeren. Wat een prachtige dingen maken die mensen.
groetjes, Marjolijn

Johanna Zweden zei

Hallo Ina , zo weer even alles bij gelezen, en wat een mooie dingen kwamen er weer voorbij, heb genoten.
Wat is dit een enig mapje.
Wat word dat bruine quilt enig.
Hoop dat alles goed met je is.
Groetjes Joke uit het koude Zweden