donderdag 26 maart 2009

een vrolijke bloementuin ( foto suzanne met de mooie ogen )


Ongeveer twee jaar geleden maakte ik het quiltje waarvan ik de foto vorige week al plaatste. Heel veel vrouwen hebben gevraagd of ik een werkbeschrijvig wilde geven . Bij dezen dus.

benodigdheden:
  • 2 stuks ca., 55 x 55cm grote meerkleurige batiks of handgeverfde stoffen t.b.v. de voor- en achterkant.
  • 20cm stof voor de afwerkbies of een brede satijnbiais in bijpassende kleur. ( Dat heb ik gedaan )
  • strookje stof voor de ophangtunnel ( ik heb daarvoor dezelfde stof gebruikt als voor de achterkant van de quilt.
  • dunne tussenvulling - katoen of synthetisch
  • meerkleurige bijpassende synthetische organza in dezelfde afmetingen.
  • meerdere viscose of katoenen machineborduurgarens, en/of metallics.
  • diverse (kunst)zijden margrietachtige bloemen - d.w.z. bloemen die je makkelijk uit elkaar kunt halen en plat kunt neerleggen.
  • naaimachinenaalden om te naaien, te quilten en te borduren ( dus standaardnaalden, borduur- of topstitch naalden en metallic naalden.
  • een spuitbus tijdelijke textiellijm
  • een naaimachine waarbij het ondertransport kan worden uitgeschakeld t.b.v. het vrij machinequilten.

Ikzelf naai en quilt op een Bernina Aurora 440 QE met BSR-voet maar iedereen kan dit quiltje maken op alle geschikte naaimachines.

U schakelt in elk geval het ondertransport uit en gebruikt de BSR voet danwel de stop- of quiltvoet.

Algemeen kan met stellen dat u zowel bovenop als in het spoelhuis hetzelfde garen gebruikt, dus zowel wat betreft kleur als kwaliteit, één uitzondering echter - bij metallic garen gebruikt u bij voorkeur een bijpassende katoen. Kiest u altijd voor een goede kwaliteit garen, dit voorkomt veel ergernis van brekend garen etc.

Let op: Denk eraan dat garen redelijk snel oud wordt en daardoor sneller breekt - het is daarom onverstandig een hele grote voorraad aan te leggen.

U maakt op de gebruikelijke manier een sandwich met behulp van de tijdelijke spuitlijm volgens de gebruiksaanwijzing op de bus. De bloemen heeft u uit elkaar gehaald en een deel ervan rangschikt u op een aantrekkelijke manier op de top van het quiltje. Tussendoor even vstzetten met een speldje, zodat u van afstand het resultaat kunt bekijken, daarna vastzetten mete en beetje spuitlijm.

Hieroverheen legt u de organza ( ook vastzetten met de spuitlijm ) en daar bovenop weer een aantal zijden bloemen. Wanneer u tevreden bent over het geheel zet u deze ook weer vast waarna u alles kunt gaan doorquilten/borduren.

U plaatst nu de juiste naaivoet op uw machine, schakelt het ondertransport uit. Hiervoor volgt u de instructies in uw naaimachinehandleiding. Eventueel maakt u eerst even een proeflapje.

Ik heb vrij machinaal geborduurde blad- en bloemvormen gebruikt, de bloemenhartjes zijn vastgezet met cirkels of met bladvormen of door de vormen van de blaadjes te volgen. Stikt u niet alles helemaal plat vast maar laat gerust een aantal bloemen een beetje vrijstaan, dit maakt het geheel extra speels. Wat schaduwquilten kan de bloemvorm versterken. Hier en daar kunt u nog wat meanderen, maar pas op- teveel maakt het geheel snel erg statisch.

De organza raakt snel beschadigd, dus let erop dat u niet moet uithalen.

Wanneer u tevreden bent over het quilt- en borduurwerk dan snijdt u uw quiltje op maat en werkt e.e.a. af op de u wel bekende manier. Tenslotte voorziet u uw quiltje van een label met uw naam, de titel van het quiltje, de datum etc.

Veel plezier met het maken van een fleurig voorjaarsquiltje. Happy Quilting!

( het is niet de bedoeling mij, naar aanleiding van dit bericht, vragen te stellen over uw machine, hiervoor kunt u zich wenden tot uw eigen dealer en of kunt u kijken op de websites van de diverse naaimachine-importeurs. )

O ja: ik zou het natuurlijk geweldig vinden wanneer jullie, geïnspireerd door dit bericht, een soortgelijk quiltje gaan maken én het me laten weten.


Geen opmerkingen: