het begin...............
je hebt een serie blokken gemaakt die al gequilt zijn en die moeten nog aan elkaar gezet worden;
je snijdt stroken van 2 en 3 cm ( wanneer je een naadtoeslag naait van 0,5 cm ) of
3 en 4 cm ( wanneer je naadtoeslag 0,6/0,7cm is ) en dat laatste is met name zo wanneer je de zogenaamde "patchworkvoet" van je naaimachine gebruikt. Deze hebben van bijna alle merken deze standaard naadtoeslag.
De breedste strook strijk je zorgvuldig dubbel.
vervolgens leg je de dubbele strook op de bovenkant van je al doorgestikte blok en de enkele strook aan de onderkant van datzelfde blok en je naait de delen vast met de gewenste naadtoeslag.
Met mijn machine gebruik ik altijd de patchworkvoet met zijgeleider ( voetje 57 ).
U ziet op deze twee foto's respectievelijk de boven- en onderkant van het blok.
daarna naai je het tweede blok aan de enkele strook met de goede kanten op elkaar.
als je dit gedaan hebt strijk je de achterkant mooi plat, de slaat de dubbele bies van de voorkant terug over de naadtoeslag en zoomt die op de stiknaad vast.
Je kan dit heel mooi met de hand doen, tevens een mooie oefening in onzichtbaar zomen/appliceren, maar ook met de naaimachine, wat ik hier heb gedaan.
je ziet hier hoe ik de binnenzijde van de naaivoet langs de zoom laat glijden voor een perfect recht stiksel.
en het eindresultaat..............
Je kan natuurlijk ook een mooie siersteek gebruiken, let op dat je dan een naaivoet gebruikt die geschikt is voor "brede" steken.
Voor de foto heb ik contrasterend garen gebruikt, maar je kunt natuurlijk een bij de stof passende kleur garen nemen of eventueel een onzichtbaar polyester garen. In dat geval gebruikt u wel normaal machinenaaigaren op de spoel.
Veel succes met deze naaimethode die overigens veelvuldig in boeken, tijdschriften en op het internet wordt beschreven.
8 opmerkingen:
Dank je wel voor de duidelijke beschrijving
Ik denk dat ik het ga gebruiken voor mijn CWDQ
Groetjes Gea
Ina,is er ook een methode zonder zo'n bies?
Ik denk dat het niet altijd mooi is om een zichtbare bies te hebben.
Het zou echt gaaf zijn, wanneer je daar ook zo'n mooie tutorial van kan maken.
oef Willy, ja die is er ook - daar had ik helemaal niet aan gedacht. Kom ik op terug in een van de volgende blogjes. OK?
Je schrijft wel dat het gequiltte blokken moeten zijn, maar op de foto's kan ik niet zien dat er ook tussenvulling in zit. De bovenkant afwerken met een zihctbare steek vind ik persoonlijk niet mooi. En ik mis de strook tussenvulling die je moet toevoegen om geen knik in je bies te krijgen. Maar ik doe het dan ook anders. De bies aan de bovenkant neem ik niet dubbel. Ik naai eerst de bovenkant aan de bies vast en ook daarna de aan de andere kant van de bies, het volgende blok. Aan de achterkant neem ik de bies wel dubbel en naai het net zoals jij aan een kant vast. Dan de tussenvulling er tussen doen en de laatste naad naai ik met de hand vast.
Christina, er zijn veel wegen die naar Rome leiden.
Je hoeft bij mij geen strook tussenvulling toe te voegen in de naad omdat mijn naadjes aan beide kanten precies zo breed zijn als de dubbele strook aan de bovenkant. Je voegt alleen extra tussenvulling toe wanneer je een bredere bies neemt.
Mijn voorbeeld-blokken zijn gesandwiched met een heel dunne volumevlies, dus bijna niet zichtbaar, het is een dubbelzijdige techniek waarbij de stroken volgens de omklapmethode direct ook op de onderkant worden genaaid.
Ik kies voor de dubbele strook aan de voorzijde omdat ik het mooi vind dat die een beetje opbolt.
Wanneer je niet op de voorkant wilt zomen om welke reden dan ook en/of gewoon een platte voorkant wil dan doe je het simpelweg andersom.
Wat ik al schreef, je zoomt met de hand of met de machine, net wat je mooi vindt of wat je het beste kunt.
Hoi Gea, het is een heel fijne methode om een grote quilt die uit blokken bestaat op deze manier af te werken. Veel succes daarmee.
Dank je wel voor deze uitleg. groeten van liesbeth
Joepieieieie!!!!!
Een reactie posten