donderdag 20 mei 2010

vakantie in Sachsen

Afgelopen week waren we met de de geologische vereniging "Kring Twente" op werkvakantie naar Sachsen - hoofddoel: stenen zoeken. Men hoopt dan mooie mineralen te vinden op diverse locaties ( zgn "haldes"of producerende steengroeves - denk maar eens aan al dat geglim en geglitter dat je soms in de wegen ziet )  in het bijzonder wordt gezocht naar zgn "micromounts", zulke mooie schattige kleine kristalvormen dat je ze met het blote oog bijna niet kunt zien maar die onder een microscoop hun prachtige geheimen prijsgeven.

En.................... toen we toch in Sachsen waren zijn we een dagje er tussen uit gegaan. Op zoek naar andere geheimen. Ergens in de 16de eeuw ontdekte een Nederlander de techniek van het blauwdrukken - lange tijd werd dat nog gedaan in onder andere Staphorst en Rouveen, helaas in Nederland is niets meer maar in Duitsland zijn er gelukkig nog een aantal.

Deze foto toont een aantal blauwdrukstoffen op een rijtje, zoals we die aantroffen wij "Blaudruckerei Folprecht" in Coswig. www.blaudruckerei-folprecht.de  Frau Heidi Folprecht - Pscheida is daar in 1988 opnieuw een werkplaats begonnen in een oude boerderij. We werden bijzonder vriendelijk en gastvrij ontvangen, we mochten foto's maken en natuurlijk verdwenen er ( na betaling natuurlijk ) een paar mooie lapjes in mijn tas.

's Middags reden we door naar Pulsnitz, naar "Blaudruckerei Pulsznitz" http://www.blaudruckpulsnitz.de/ waar we een leuk gesprek haddden met de heer Alfred Thieme. Hij vertelde veel over de geschiedenis van de blauwdrukkerijen in Europa, gaf een kleine demontratie en een rondleiding door zijn bedrijf en vertelde over de geheimen van de "pap" - het medium waarmee de patronen op de witte katoen worden gedrukt. Natuurlijk kocht ik ook bij hem een aantal stofjes en wat kant.

Te zijner tijd maak ik van deze mooie stoffen natuurlijk een quilt. Hoewel ............. een leuk jasje??? Nou ja, we zien het wel. Zo zie je ook dat traditie onlosmakelijk is verbonden met de hedendaagse textielkunst. Het loont om de geschiedenis te koesteren.

In een volgend bericht zal ik wat foto's laten zien van de gekochte stoffen, etc.

Wat erg leuk was was de interesse bij terugkomst in het hotel, de mannen en vrouwen van onze groep waren zeer geïnteresseerd in mijn buit en in de bijbehorende verhalen., zozeer zelfs dat we de dag erop met een klein groepje naar een museum weverij gingen in de buurt van Chemnitz. Een van onze "vrouwen" is een enthousiast weefster, helaas .................... de weverij bleek gesloten vanwege technische problemen en slechts met de medewerking van één van de bewoonsters mochten we even rondkijken. Jammer maar we konden toch nog wat informatie krijgen over een bepaald onderdeel dat is bedoeld om het geweven doek op "breedte"te houden.

Wordt vervolgd....................

1 opmerking:

Annabel zei

Ik ben benieuwd naar het vervolg.
Fijn weekend. Groetjes Anna