woensdag 30 maart 2011

geheimen van kunst en inspiratie.

stromend water ( cirkel van leven )

Op ons forum over art quilten http://www.artquilten.bbforum.nl/ gaat het regelmatig over druk zijn, en kunst doen en op zoek zijn naar creativiteit etc. etc. Mooie discussies en we kennen en herkennen het vrijwel allemaal. 
Je wil "iets" maken maar het "iets" komt niet.

Alles wat je in het handen krijgt lijkt het niet te zijn of is het niet. Niet de goede kleur of het heeft te weinig of teveel van datgene wat je eigenlijk wel wilt. Kunst en Creativiteit zijn dus kennelijk moeilijk te pakken te krijgen en vooral ook lastig te herkennen.

Nu kwam vanmiddag de nieuwe NCRV-gids binnen en ik blader daar dan meestal direct even door. Een van mijn favoriete pagina's is Schepper en Co -trouwens ook de programma's met die titel, maar dat terzijde-
en wat lees ik daar?

Het geheim van de kunst is daarin gelegen dat men niet zoekt, maar vindt.
( Pablo Picasso ).

Waarvan akte. 


7 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Ina, wat een wijze woorden,laten we inderdaad onze winst ermee doen en niet meeer zo krampachtig bezig zijn met zoeken!
alhoewel: zoeken naar 'lapjes'blijft leuk
gr katrien

Nienke zei

Wat ons vaak blokkeert, denk ik, is dat we iets heel moois willen maken en daar dan heel lang over na gaan denken. Terwijl je vooral door veel 'doen' steeds mooiere dingen gaat maken. Tijdens de workshop van Katie Pasquinie Masopust hamerde ze er op dat dit niet je mooiste quilt hoefde te worden, maar wel afgemaakt. En dan weer verder met je verbeterde en aangevulde kennis met de volgende. Ze stond bijna stampvoetend voor de groep, finish it, finish it, finish it. Anders kom je niet verder. Ik zal het mijn leven lang onthouden!

ina zei

Wat je zegt Nienke - doen, doen, doen.

Wanneer je niet begint ( omdat je denkt dat je het niet kunt, durft of waarom dan ook ) kom je nooit tot een resultaat.

Niet alles hoeft kunst te zijn, de ervaring telt ook.
Soms gooi ik ook wel eens iets weg - gewoon om de ballast af te schudden - en dan weer overnieuw beginnen.

Katrien, ja zoeken naar lapjes blijft altijd leuk, dat is eigenlijk een "kunst" op zich.

Eigenlijk is de discussie over dit onderwerp ook bijzonder - men durft zich vaak niet uit te spreken.

Dus - "kunstenaars" gooi het er eens uit.

Anoniem zei

Ik zal het ook onthouden!! te vaak maak ik iets niet af omdat ik er niet uit kom of het te mooi wil maken,en dan toch niet tevreden ben, maar inderdaad afmaken en ervan leren is veel beter! (ben blij te horen dat ik niet de enige ben die niet alles afmaakt) bedankt!!!!!

gr katrien

Shirley zei

Amen.

Christina Fokkema zei

Ontdekken wat in je zit en proberen het beste in jezelf naar boven te halen door middel van je hobby. Ik ben het trouwens helemaal met Katie Pasquini eens, bij mij komt ook alles af. En weggooien? Nee, dat doe ik niet.

Dea zei

Wijze woorden van Pablo.
Jij beschrijft precies waar ik vaak op vastloop, Nienke. Het moet gelijk goed zijn; dat laat geen ruimte voor het leerproces. Dat probeer ik los te laten...